Navlékněte
si svůj
náhrdelník
zážitků!

Advent na hradě

Na nastávající víkend 12. - 13. prosince 2009 je na hradě Svojanově připravena poslední kulturní akce letošní sezóny - Advent na hradě. Účelem akce je připomenout návštěvníkům tradiční vánoční zvyky, navodit předvánoční atmosféru. Po oba víkendové dny od 10 do 16 hodin budou probíhat prohlídky hradu s vánoční výzdobou a doprovodnými hranými vstupy. V přízemí hradu je připravena výstava betlémů ze sbírek poličských betlémářů, především Bohumíra Andrleho. Další doprovodný program bude probíhat ve výstavním sále hradního paláce: v sobotu od 11 hodin vystoupení chrámového pěveckého sboru Polička, od 13 a 15 hodin vystoupení dětí z MŠ Pomezí, v neděli v 11 a 14 hodin vystoupení hudební skupiny Věneband Litomyšl.

Okolo 13. hodiny na hrad na koních přijede družina krále Přemysla Otakara II. Celou akci slavnostně završí vystoupení Radiměřského komorního sboru v neděli od 15 hodin v sále hradního paláce. Mimoto po celou dobu jsou připraveny ukázky dobových řemesel a výtvarné dílničky pro děti.

Hradní advent probíhá za podpory Pardubického ktraje. Akci pořádá hrad Svojanov a Středisko volného času Mozaika v Poličce. Touto kulturní akcí končí letošní sezóna hradu, pro návštěvníky se hradní brána znovu otevře v sobotu 9. ledna 2010.

Hrad Svojanov si v letošním roce prohlédlo bezmála 47 000 návštěvníků. Řadí se tak k nejoblíbenějším turistickým cílům Pardubického kraje. V příštím roce hrad oslaví významné výročí - 100 let od zakoupení současným majitelem - městem Poličkou. Tomuto výročí bude zčásti věnován i letní kulturní program.

Ministerstvo pro místní rozvoj
Projekt „Náhrdelník zážitků z Českomoravského pomezí“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.